Kaksplus.fi

torstai 7. elokuuta 2014

Leivontahulluus!

En tiedä mikä muhun on menny, mutta oon ihan hulluna leipomiseen :D En siis ite edes tykkää syödä mitään makeeta ja aina nää omat tekeleetkin jää maistamisen tasolle. Mielummin herkuttelen jollain suolasella jos on tarvis. Oon aina tykänny tehä ruokaa ja tehdä kaiken ite, mutta leipoa en oo koskaan osannu...koska en oo vaan kokeillu :) No joka tapauksessa nyt on tullut taas leivottua vaikka kuinka paljon…ihme ettei toi mies turpoo kun nää kaikki joutuu aina syömään :D Tässä viimeaikoina on tullut tehtyä vaikka mitä. Viimeisimmät leipomiset ajattelin esitellä, koska ne on saaneet parhaat arvostelut syöjiltä ;)

Kokeilin elämäni ensimmäistä kertaa tehdä täytekakun tossa hetki sitten :D Kasvattelin noita mansikoita parvekkeelle ja sovittiin, että kun sieltä tulee syömiskelpoisia niin teen ihan perus mansikka-kermakakun. Tosin niitä omia mansikoita ei ihan tullu tarpeeks kakkuun :P



Tästä mulla ei valitettavasti ole kunnon ohjetta… siis googletin sokerikakkupohjan ohjeen ja tein sen mukaan…enpäs laittanut ohjetta talteen enkä enää muista minkä ohjeen mukaan tein :D Kuitenkin oli kyseessä ihan perus kakkupohjaresepti ja tein kaiken sen mukaisesti. Pohjan kostutin ananasmehulla ja väliin tuli mansikoiden ja sen kermavaahdon lisäksi vaniljarahkaa. Päädyin laittamaan rahkaa, jotta vähän tasapainottuisi tuo kerman tuoma makeus. Ei siitä lopulta mikään maailman kaunein kakku tullu, mutta piruvie täytekakku silti ja ihan ite tehty! Ens kerralla pitää tosin leikata noita kerroksia hieman enemmän ja ohuemmiksi, mutta ainahan sitä oppii uutta kun vaan tekee :)









Sitten mun ”leppari” leipomus! Sen takia näin, koska näistä ei tuu niin kauheen makeita ja jonkun verran maistuu itsellekkin :)
Eli siis marjamuffinssit! Näistä oon tehnyt erilaisia variaatioita eri marjojen kanssa. Viimeisin oli mustikoista ja mansikoista, koska niitä löytyi pakkasesta kun leipomisvimma iski :D Käytin siis pakastemarjoja ja leikkasin taikinan sekaan  paloja mansikoista ja seuraksi mustikoita. Päälle vielä päätin laittaa joka muffariin jäisen mansikan…ihan hauska ja hyvä lisä oli :)

Eli siis ensin kuivat aineet sekaisin kulhossa:

1dl kauraleseitä
3dl venhäjauhoja
1,5tl leivinjauhetta
1dl sokeria (+mun oma lisäys vaniljasokeria maun mukaan!)

Nämä kun on sekaisin lisätään sekaan 1 kananmuna, 1dl maitoa sekä 1dl sulatettua voita (käytän ite juoksevaa margariinia aavistuksen reilun desin).
Sitten vaan koko setti sekasin ja marjat joukkoon! Ihan superhelppoa ja tulee hyviä! 20minsaa 200 asteisessa uunissa ja eikun tarjolle!






Tiistaina päätin leipasta pullaa jo valmiiksi, kun Pälkäneen porukka kävi iltakaffella eilen. Päädyin kokeilemaan mustikkapullia! Aluksi ajatuksena oli ihan perus pullat, mutta Yhteishyvän ruoka liitteessä oli näitä mustikkaversioita, joten päätin testata :) Pikkasen muuttelin ohjetta, koska en harrasta tuorehiivaa…pääasiassa sen hajun takia :D oonpas mä joo oikein leipuri…

Eli siis ohje on seuraavanlainen:

2,5 dl maitoa
1pss kuivahiivaa
2tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
100g margariinia (1,1dl juoksevaa margariinia)
n.8dl vehnäjauhoja

Eli maito ensin kädenlämpöiseksi ja sinne sekaan sokeri, suola, kardemumma sekä kananmuna. Sitten sekoitin neljään desiin jauhoja kuivahiivan ja margariinin kanssa sekaan. Tän jälkeen kaikki loput jauhot perään ja sitten jätetään kohoomaan niin, että on kaksinkertaistunut.

Kohottamisen jälkeen vaivataan taikina jauhotetulla pöydällä ja jaetaan n.20 palaan (mulle tuli 14… :D) Sitten pyöritellään pulliksi ja vielä hetki liinan alla kohottamista, pidin vartin verran. 

Sitten litistellään pullukat jauhotetulla juomalasilla, jotta saa mustikoille mukavan kolon tehtyä. Kannattaa tässä vaiheessa jo voidella pullat kananmunalla! Ekan pellin tein väärin päin ja mustikan väri levisi koko pulliin eli ei kauheen kaunis lopputulos :D

Mustikoita ohjeessa oli 5dl, jonne sekaan 2rkl perunajauhoja. Tämä seos sitten jaetaan pullien syvennyksiin. Sitten vaan pelti 225 asteiseen uuniin n.10minuutiksi ja kun pullukat on valmiit niin kuumien päälle voi ripotella sokeria, sitten maistelemaan ;) Mun pullista tuli tosiaan aika isoja (osasta jopa jättimäisiä…) eli siis kannattaa jakaa toi taikina niin, että tulis se ohjeessa lukenut 20 pullaa!






Tälläsiä makeita leipomisia mä harrastan aina kun tylsä hetki koittaa ja tekee mieli kokeilla jotain uutta :) Pyöräytin vielä kinkkupiirakankin eilen, mutta se ei päässyt nyt näitten makeitten kamujen seuraan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti