Kaksplus.fi

tiistai 9. syyskuuta 2014

Perjantain kokkaushulluus

Jaahas! Sitä olis palattu töihin ja arkeen… no eipä siitä sen enempää :P
Viime perjantaina, kun oli loman viimeinen viikonloppu niin innostuin kokkailemaan kunnon dinnerin. ”Unohdettiin” Emmin kanssa maistaa sitä Kreikasta tuotua punaviiniä, niin päätin sitten, että nyt on sen aika ja sille tarvitaan sopivaa ruokaa seuraksi. Meillä oli siis tarjolla possupaistia, kermaperunoita, punaviinikastiketta ja fetasalaattia. Seuraksi näille tein vielä sämpylöitä ja jälkiruuaksi omena-puolukka piirakkaa sekä vaniljakastiketta. NAM! Muutamassa kohtaa oikaisin, mutta melkein kaikki tuli tehtyä itse ;)



Eli siis liha oli tuollainen valmis ”pötkö”, jonka maustoin gyros mausteella teemaan sopivaksi ja laitoin vuokaan myös sipulia reilusti. Sipuleista tulee niin hyviä uunissa ja sopii tuohon ruokaan oikein hyvin! Lihasta siis vain poistin kalvoja ja se oli valmis uuniin! Perunat pilkoin pieniksi ja totesin miten haluisin joko mandoliinin tai sellaisen ostoskanava pilkkojahässäkän :D Jeps, eli perunat pieniksi, muutama kynsi valkosipulia ja chiliä. Paistetaan pikkusen pannulla voin kanssa, maustetaan suolalla ja vuokaan. Sitten vaan reippaasti ruokakermaa perään. Ite käytän vaan noita alpro soya ruokakermoja, koska oon todennu, että se on ainoo josta mulla ei tuu maha kipeeks. Sitten vaan kiertoilma päälle ja paisti sekä perunat uuniin, 200 astetta ja n.1,5-2h. Riippuu hieman uunistakin ja varsinkin perunoita on välillä hyvä sekoittaa ja katsoa missä mennään.  Tässä kohtaa on se mun huijaus/oikaisu eli kun tätä ruokaa oli jo muutenkin niin monen tunnin valmistamiseen, päädyin valmiiseen kastikkeeseen, hups. Eli siis pussista tein punaviinikastikkeen ja maustoin sitä itse pikkusen :P








Näiden seuraksi tein siis aikalailla perus salaatin. Fetaa vaan lisäksi ja maistui oikein hyvin! :)



Sitten ne sämpylät. Piruvie muistin, että näissä ei mee niin kauan, mutta kyllä tossa kohottamisessa moneen otteeseen se aika vaan vierähtää :D

Ainekset olis tässä:

5dl                  vettä
2,5dl               kaurahiutaleita ja leseitä
1 vapaavalintainen piltti 
(käytän yleensä paratiisisosetta tai omena-päärynää)
1rkl                 hunajaa
1tl                   suolaa
1dl                  auringonkukansiemeniä
1ps                  kuivahiivaa
11-12dl          vehnäjauhoja
0,5dl               juoksevaa margariinia

Pinnalle vielä kaurahiutaleita.

Ensin lämpimään (+42) veteen lisätään kaurahiutaleet ja annetaan turvota hetki.

Sitten lisätään hunaja, piltti, siemenet ja suola. Tämän jälkeen sekoitetaan noin puoleen jauhomäärästä kuivahiiva ja siivilöidään taikinan sekaan. Nämä kun on kaikki sekaisin, lisätään  margariini sekä loput jauhot.

Alusta taikina tasaiseksi ja anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 40min. Nää oli itse asiassa mun kokkailun ekat uuniin menevät niin kohotin liinan alla uunissa, jota pidin ensin minuutin päällä ;)



Sitten kun taikina on kohonnut kunnolla vaivataan ilmakuplat pois ja tehdään taikinasta pötkö. Itse asiassa kaksi pienempää pötköä on helpompi käsitellä. Sitten vaan vapaavalintaisen muotoisia sämpylöitä! Taikinasta pitäisi tulla n. 20-24 riippuen minkä kokoisia haluaa. Valmiit siis pellille ja vielä kohotusta n. 30min.



Lopuksi voitelu vedellä ja pinnalle kaurahiutaleita. Uuniin 225 asteeseen n. 15min. Tätäkin kannattaa tarkkailla, varsinkin jos tekee joko suurempia tai pienempiä sämpylöitä :)





Jälkkäriks meillä oli siis tota omena-puolukka piirakkaa. Oon tehty tätä melko usein ja vaihdellut vaan marjoja päälle jne. pohjan ohje on meinaan niin super hyvä, että sillä teen aina jos piirasta teen :)

4 kananmunaa
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
2dl kermaviiliä
1dl juoksevaa margariinia
4dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

Ensin kananmunat ja sokerit vaahdoksi. Tässä kohtaa kun saa kunnon vaahdon niin ei voi enää epäonnistua ;) Vaahdon sekaan kermaviili sekä voi. Sitten varovasti jauhot ja leivinjauhe. Sekoitan tän yleensä alusta loppuun sähkövatkaimella, mutta lopuksi ihan minimi teholla. Sitten vaan vuokaan ja omenat sekä puolukat päälle! Megahelppo ja nopee ja aina saanut kehuja ;)
Uunissa saa olla n.20minsaa 200asteessa. Yleensä mulla menee pidempään tän kanssa kun laitan päälle aina niin reilusti marjoja jne. eli taas kannattaa seurata tilannetta :)







Tässä kohtaa tuli ”huijaus” nro 2 eli siis käytin valmista vaniljakastikettakin :D Tosin neljä tuntia hääräsin keittiössä näiden muiden kanssa ettei olis enää jaksanukkaan…seli seli :D Oli kyllä hyvä valinta kaupanhyllyltä toi Valion Eila vaniljakastike, suosittelen!





Eli tällainen ruokaperjantai meillä oli ennen tähän normi arkeen palaamista :) Ei ehkä perjantaisin töiden jälkeen jaksais tällästä settiä tehdä :D Alko saman tien pyöriä miljoona ajatusta uusista ruuista päässä. Olis jo viikonloppu, että sais rauhassa testailla :D Emmiltä sainkin pikkuisia piirakkavuokia tuparilahjaksi nyt lomalla…. Jos vaikka niitä kokeilis seuraavaksi :)

1 kommentti:

  1. Nyt tuli kyllä nälkä ! Ihania herkkuja olet laittanut :)

    VastaaPoista