sunnuntai 27. syyskuuta 2015

DIY time: lämpötyyny

Oon haaveillut tuollaisesta lämmitettävästä kauratyynystä jo jonkin aikaa. Josko se auttaisi selkä- ja supistuskipuihin? No oonko mä nähnyt näitä missään kaupassa? En oo. Käsittämätöntä miten vaikee juttu oli löytää, kun luulin noiden olevan yleisiäkin! Kiukkuuntuneena tästä päätin taas laittaa ompelukoneen laulamaan ja tehdä itse :) Tässäkin tuli tietysti yksi este; mistä mä saan kauraa? Mistään ei myöskään löytynyt sitä, mutta hätä ei ole tämännäköinen! Päätin siis tehdä riisitäytteisen ja toimii oikein passelisti myös! Ainoona miinuksena on mukava puurontuoksu lämmittäessä :D No se oli pahimmillaan ensimmäisellä lämmityksellä ja nyt useamman käytön jälkeen sekin on onneksi hieman hälvennyt. Odottelen siis sitä kauraa ja vaihdan tuon sisustan jossain vaiheessa, mutta nyt ensihätään tuo menee oikein hyvin :)

Mulla oli siis hämärä jämäpala kangasta 48x76cm, josta tämän tein. Ensin siis tein taitokset noihin pidempiin sivuihin, n.2cm.


Sen jälkeen käänsin homman väärinpäin ja mittailin taitoksen noin 16cm yläreunasta. Mallailin vielä, että varmasti menee nuo reunat tarpeeksi päällekkäin, koska tämä on tälläinen ”taskuversio” ilman erillisiä kiinnityksiä :)


Sitten vaan kumpikin lyhyt pääty nuppareilla kiinni ja taas tuplasti ompeleitä eli ensin tein suoralla ja perään vahvistavan siksakilla.


Sitten käännetään työ oikeinpäin ja mittasin pötkylästä nuo ”taskujen” kohdat. Ensin tarkoitus oli tehdä viisi pientä taskua, mutta sitten päädyinkin tekemään kolme; reunoille hieman pienemmät ja keskelle suurempi. Tuo suurempi menee just passelisti tuohon alavatsalle ja lämmittää tasaisesti :) Mulla siis tuli nuo taskut 20cm, 30cm ja 20cm. Merkkasin nuo kohdat ja ompelin suoralla ompeleella tikkaukset erottamaan taskujen paikat. Noin! Päällinen valmiina!Sitten niiden kaura-/riisipussien kimppuun. Eli siis tällaisessa mallissa leikkasin kaksi 20x17cm ja yhden 30x17cm pussukan aihion valkoisesta lakanakankaasta. Ihan perus puuvillaa siis, joka oli joskus Eurokankaassa lakanakangas nimellä, melko kestävää ja jämäkkää. Tätä käytetty myös aikaisemmin eli jämäpala taas kyseessä.Seuraavaksi ompelin kaikkien kolmen pussukan reunat (suoralla ja siksakilla) kiinni ja jätin aina yhdestä pikkureunasta noin puolet auki.


Sitten käänsin pussukat, mallasin vielä päälliseen, jotta tuli varmasti oikeen kokoset ja seuraavaksi täytin paperin avulla puuroriisillä. Puuroriisin valikoin sen muodon vuoksi, jotta ei pistelisi läpi. Tästä myös ehkä johtuu se puuron tuoksu lämmittäessä :D Tuskin se normiriisikään olis pistellyt kahden puuvillan läpi…noh! eipä sitä siinä vaiheessa ajatellu :PPienempiin pussukoihin laitoin puoliksi yhden kilon pussin eli noin puoli kiloa per pussukka. Keskimmäiseen isoon meni yksi kokonainen kilon pussi. Laitoin niin, että nuo pussukat oli suunnilleen 2/3 täynnä ja isoin noin puolillaan. Tuolla tavoin ei oo liian täynnä, mutta sopivasti, että riisit jakautuu tasaisesti.

Pienempi 20x17cm pussukka.

Suurempi 30x17cm pussukka.

Sitten, kun pussukat on täynnä riisiä, niin ompelin noi aukot kiinni ja sitten vaan tuonne päällisen taskuihin! Halusin ehdottomasti tuollaisen version, josta voi päällisen pestä. On sitten pitkäikäisempi juttu :) Mä oon lämmittänyt tuon joka ilta myöskin ilman päällistä. Eli siis irtopussukat mikroon. Meillä on täysillä tuo mikro ja pidän suunnilleen 5-10min. riippuen kuinka kuumaksi sen haluan. Aina välillä keskeytin lämmityksen ja ”pöyhin” pussukoita, jotta lämpiävät tasaisemmin. Varoituksen sanana, että ainakin tää riisi päästi ensimmäisellä lämmityksellä hieman kosteutta ulos eli ennen käyttöä lämmitin pussukat kerran ja annoin niiden jäähtyä rauhaksiin.


Nopea ja näppärä ja ainakin mun kipuihin ollut hyvä apu! Eihän tää mikään ihmepussi oo mikä kaikkea kipua poistaa, mutta helpottaa kyllä kummasti :) Mä tein siis jämäkankaista tuon, joten niille en osaa nyt hintaa heittää, mutta riisit oli 0,99e/pussi ja kaksi pussukkaa tähän meni eli 1,98e tuli hinnaksi tälle… onneks en löytäny sitä valmista ekasta kaupasta :P Uskon tän toimivan myös oikein näppärästi hartiakipuihin jne. ja sikäli tulee olemaan myös tuon miehen käytössä. Tässä myös helppo, halpa ja nopee lahjaidea viilenevään syksyyn ;) Tää oli sen verran simppeli, että on helppo muokata noita taskujen kokoja ja tehdä erilaisia versioita!


2 kommenttia:

  1. Näiden tekeminen on itselläkin ollut pitkään mielessä, mutta on niin paljon "kiireisempiäkin" ompeluksia tekemättä ja nyt vaavin syntymän myötä ompeluaika on ollut olematonta.

    VastaaPoista
  2. Jyvätyynyt on aiheuttaneet useita tulipaloja. Lämmitysajan suhteen kannattaa olla varovainen!

    VastaaPoista