sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Leipomisvimma vol.58672536

Noniin, pitkästä aikaa tuli leivottua kunnolla :) tai no tässä on nyt tullut tehtyä kaikennäköistä parin viikon sisällä; Raparperi-mansikka piirakkaa, sämpylöitä ja nyt elämäni ensimmäistä kertaa leipää. Oon siis saanut nukuttua muutaman yön (tai no aamun!) ihan ok ja huomaan etten oo enää niin maassa ja jaksan jotain puuhastellakin :) Noi sämpylät meni siis kuin kuumille kiville ja sain väläyksen, että mitä jos kokeilisin tehdä itse leipää. Eihän se nyt voi olla niin vaikeeta! Leipomisessa on vielä se hyvä, että ei tarvii jaksaa olla jaloillaan koko ajan. Aina yks vaihe ja sitten kohottamisen ajaks voi mennä pötkölleen leipuriapuri Nemon viereen :P


Tein siis keskiviikkona ekan kokeilusatsin! Leipiähän tuli siis yhden testileivän sijasta kolme :D Tarkoituksena oli puolittaa taikina, mutta enhän mä sellaista muistanut. Tein siis tämän ohjeen mukaan ekan satsin. Siirappina käytin tuollaista Leipäsiirappia, jonka pitäisi tuoda enemmän makua ja on mallassiirappia.


Ensin siis tein tuon ”juuren” joka on lähinnä esitaikina? En oo mikään leivän leipoja, mutta mun käsitys juuresta on vähän eri… tiedä sitten :D Alla aineet:

5dl vettä
30g hiivaa (itse käytän kuivahiivaa eli 1pussi/11g)
2rkl siirappia (vähän summassa laitoin…)
6dl Hiivaleipäjauhoja

Noi sitten kaikki sekaisin. Eli lämmin (n.42astetta) vesi, jonne lisäsin siirapin ja jauhot, joissa kuivahiiva seassa. Ohjeen mukaan tän annetaan kuplia n.30min, mutta kyllä se mulla oli lähempänä 1,5h liinan alla tekeytymässä.Sen jälkeen, kun juuri on tekeytynyt, niin lisätään alla olevat:

2tl suolaa
30g juoksevaa margariinia tai öljyä (n.0,5dl)
n.8dl Hiivaleipäjauhoja


Mulla meni tähän ekaan taikinaan aikalailla toi 8dl lisää jauhoja. Vaivasin jonkin aikaa taikinaa, kun se oli valmis ja sitten jaoin kolmeen osaan eli kolme leipäähän tästä tuli :) Tässä vaiheessa aloin jo miettimään, että vitsit olis pitänyt laittaa tonne taikinaan jotain siemeniä jne. mutta no, täähän oli vasta testi ;)


Kun leivät oli leivottu, niin taas kohoteltiin liinan alla pellillä. Mulla on sopivasti kolme peltiä, niin paistoin jokaisen omallaan. Ihan jo sen takia, että en tiennyt miten toi taikina käyttäytyy turvotessaan, saati uunissa. Pääsi myös testaamaan lämpötiloja samalla.

Sitten vaan uuniin! Mulla on kiertoilma aina käytössä eli laitoin noin 175-180astetta lämpöä, kun ohjeessa oli 200. Tasan 20minuuttiin laitoin joka leivän kohdalla tuon munakellon ja se oli mun mielestä hyvä aika pitää uunissa. Kokeilemalla tietysti, että miten omassa uunissa valmistuu! 
Jes! Eli siis elämäni ensimmäiset kunnon leivät leivottu ;) Eka leipä hujahti muutamassa minuutissa, kun tuo mies kotiutu töistä :D Menin sitten sanomaan, että mun mielestä leipä kaipais aavistuksen lisää makua+siemeniä ja arvatkaa mitä tein perjantaina…no leivoin lisää leipää :P 

Tokaan satsiin tein muutoksia jonkin verran; Juureen lisäsin desin vettä, eli yhteensä 6dl. Samoin siirapin määrää nostin…ehkä 3-5rkl kun en mitannut kunnolla. Sitten lisäsin jo tuonne n. 1,5dl auringonkukansiemeniä. Juuren tein tällä kertaa torstai iltana eli se sai tekeytyä ja kuplia aamuun asti. Aamulla sitten lisäsin nuo muut tarvittavat. Jauhoista tosin korvasin tässä vaiheessa 2dl normaalilla venhäjauholla ja sen jälkeen taikinaan meni ehkä 4-5dl hiivaleipäjauhoja eli jauhon määrä oli vähän pienempi. Kohotusta ennen uunia kylmä taikina vaati aavistuksen pidempään kun ekalla kerralla, uunissa pidin nyt 25min. eli pikkusen pidempään :)Nyt on siis kokeiltu täysin ohjeen mukaan sekä muunneltu versio ja pakko kyllä sanoa, että toi mun muunneltu yön yli versio auringonkukansiemenillä vei voiton ehdottomasti ;) Kumpikin siis aivan äärimmäisen hyvää ja itekkin söin useamman palan vaikka normaalisti leipä ei juurikaan maistu. Tuo toka versio vaan oli maukkaampi ja auringonkukan siemenet sai kiitosta maistaneilta. Sillä siis meen jatkossakin, kun leipomishimo yllättää :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti