perjantai 23. syyskuuta 2016

11kk - vauvavuoden turhakkeet ja tarpeelliset

Siis mitä!? Mun vauva on tänään jo 11kk! APUVA! Uskomatonta miten tää aika menee, muutama hassu viikko ja juhlitaan jo 1v. juhlia. Vastahan mä synnytin :D Ihanaa, kun lapsi kasvaa ja kehittyy ja kaikki pikkuhiljaa helpottuu. Siitä huolimatta hieman hämmentävä fiilis, että tää aika on todella juossut näin nopeasti ja ne "pahimmat" ajat on vain muistoissa ja nyt opitaan uutta hurjaa vauhtia :)


Tän melkein vuoden kunniaksi ajattelin listata niitä asioita, jotka meille oli hyödyllisiä ja myös niitä turhia ensimmäisen vuoden aikana. Aloitetaan niistä tarpeellisista:

Kapalopussi

Ihan huikee keksintö! Harmittaa, että ajattelin tän ennen kokeilua turhakkeeksi ja meillä otettiin ”vasta” muutaman viikon (vai oliko jopa kuukauden?) iässä käyttöön. Se selkeä ero minkä huomas, kun tää tuli käyttöön, niin morjens! Suosittelen siis erittäin lämpimästi :) Ja muuten vinkkinä, kiva lahja esim. odottavalle ystävälle tms. :) Ennen tätä meillä oli käytössä unipesä, joka sekin oli ihana! Ei vaan tuohon unen rauhoittamiseen toiminut yhtä hyvin ja meidän unipesä meni aivan liian nopeasti pieneksi, koska tein sen itse ja liian pienen :P
Hoitopöytä

Tässä on monta koulukuntaa, mutta kyllä mä koen, että oli ihanan helppoa, kun oli hoitopöytä. Kaikki oli siinä selkeästi saatavilla ja varsinkin ekoina kuukausina, kun otteet oli itselläkin vielä vähän haparot, niin tää loi jotenkin turvaa. Säästi myös kummankin vanhemman selkää, joten pisteet siitä! Meillehän tuli se Ikean versio, josta saa leikkipöydän näin, kun sitä ei enää tarvitse, joten jatkossakin käyttöä :)Itkuhälyt

En osais olla ilman näitä! Meillä siis ne Philipsin halvimmat vaihtoehdot ja toimineet vallan mainiosti! Kiva pitää ulkona vaunuissa eikä tarvitse kytätä koko ajan. Myös nyt, kun välimatkat sisälläkin pidemmät, niin ihan ehdottomat! Yöllä siis näiden välityksellä mä juoksen tarvittaessa Deetsun huoneessa.

Koliikkipullot ja koliikkikeinu

Meillä kärsittiin siis vatsavaivoista, mutta kukaanhan ei tiedä oliko se koliikkia vai ei? Neuvolan mukaan oireet ei täsmänneet, mutta ken tietää. Ostettiin ihan varuilta nuo koliikkipullot ja koen, että se oli hyvä. Eipä niissä mitään hintaeroakaan ollut ja varsinkin ihan vauvana koen, että Daniel sai helpommin maidon niistä. Tavallisia oltiin ostettu muutama ja 6kk asti pidin niitä turhana. Ei kelvanneet millään! Sen jälkeen kylläkin ja nyt tavalliset pullot vain käytössä :) Koliikkikeinu oli myös ihan pelastus! Hieman arvokkaampi, mutta jokaisen euron arvoinen! Ei nyt tietenkään mikään taikakeinu, että joka kerta nukahti ja rauhoittui siihen heti, mutta hyvin hoiti asiansa. Samoin kiinteiden aloituksessa toimi syöttötuolina, kun vielä ei osattu istua tukevasti syöttötuolissa.

Yhdistelmävaunut härpäkkeineen

Näppärät, kun kaikki samassa. Oon ollut tyytyväinen meidän vaunuvalintaan ja sekä koppa, että ratasosa toimineet moitteetta. Näihin on hommattu sadesuoja erikseen, koska Hartanin oma on kökkö, eli se siis ainoana miinuksena meidän vaunuissa. Tuo perus sadesuoja oli onneksi edullinen, joten sikäli ei harmita. Sitten kesällä hyvä oli hyttyssuoja ja uv-varjo. Kaikki nää lisähärpäkkeet hommasin alesta huokeaan hintaan ja kannatti kyllä :) Tää ehkä liittyy myös vaunuihin? Eli toppapussi. Ihanan helppo pakkasilla ja sai varmaa lämpöä.
Kylpytuki ja minipyyhkeet

Meillehän tää tuki tuli melkoisen myöhään, koska en osannut ajatella sen tarpeellisuutta. Helpottui aika lailla kylpyhetket tän jälkeen :P Harmitti siitä luopua siinä kohtaa, kun tuo meidän sähikäinen ei enää pysynyt paikoillaan kylpiessä :D Tähän voisin lisätä vielä ne Ikean minipyyhkeet! Mä käytin ja osittain käytän vieläkin aamu- ja iltapesulla noita pieniä, niin, että toinen naamalle ja toinen pyllylle. Naamapyyhkeen säästin aina seuraavan pesun pyllypyyhkeeksi ja naamalle aina uusi. Ensin käytin kumpaakin muutaman kerran, mutta huomasin muutaman näpyn ja siirryin tähän järjestelyyn, jonka jälkeen ei oo ollut mitään ongelmia ihossa :)


Entäs ne turhakkeet? Otan tähän väliin vielä tällaisen väliinputoajan eli Bumbon. En osaa oikein päättää sen tarpeellisuudesta. Siis on ollut käytössä ja joissain tilanteissa, esim. suihkussa käynti ja kylässä syöminen alkuun, niin on ollut tarpeellinen. Mutta sitä mietin, että olisinko pärjännyt ilman tätä? Luultavasti. En siis osaa tätä hypettää ”ehdottomaksi” jutuksi, vaan ehkä enemmän kiva bonus :)


Ja ne turhat:

Cuplaton, disfatyl jne.

Ihan turhiksi koin nää kaikki. Kaikkea kokeiltiin, siis ihan kaikkea! Mutta en jaksa uskoa, että niistä oli apua meidän vatsakipuihin. Eniten saatiin varmasti apua siitä Babylymfasta ja sitten jossain kohtaa vaihdoin D-vitamiinin maitohappoja sisältäväksi. Mutta nää oli kyllä melkoisen tyhjän kanssa… Enpä tiedä, että jos tulisi uudestaan hetki kokeilla, että kokeilisinko? Ehkä epätoivon hetkillä kyllä, mutta aika nopeasti luovuttaisin tällä kertaa :P

Liikaa yhtä kokoa vaatteita

Juuh, tarviiko selittää? :D On hyvä olla niitä vaatteita reilusti ettei varsinkaan ekoina viikkoina tarvitse kahta kertaa päivässä pestä pyykkiä, mutta liika on liikaa. Ne ekat koot menee kuitenkin niin uskomattoman nopeasti pieneksi ettei sitä edes tajua. Meillä jäi tosi tosi hyväkuntoisia vaatteita, koska ne oli niin vähällä käytöllä. Myös se kokojen vaihtelevaisuus varsinkin noissa 50-68 koon vaatteissa oli huikea. Olin nätisti viikannut kokojen mukaan pinot (ja tarroittanut laatikon reunat, että missä kohtaa on mikäkin koko…liikaa aikaa oli silloin? :D) ja siinä kohtaa, kun siihen tiettyyn kokoon siirryttiin niin sieltä löytyi pieniä. Tai vaihtoehtoisesti äitiyspakkauksen koon 50 paita meni vielä 68 kokoisena. Eli siis suosittelen malttia innostuksesta huolimatta, myös isovanhemmille ;)Niistäjä

No siis… se meille löytänyt ensimmäinen versio. Tää halvempi joka puolelta saatava, olisikohan ihan Ainun? Eli siis se missä on pieni putki ja säiliö, josta pumppaamalla pitäisi saada imua aikaisiksi. Mä en ehkä vaan tajunnut, mutta se oli niin uskomattoman turha kapistus ettei mitään rajaa! Mä siis koitin tässä kohta säästää, kun kaikki kehuivat sitä NenäFridaa, mutta se oli niin paljon kalliimpi… ei kannattanut taas ei :D NenäFrida käytössä ja ihan huippupeli! Kannattaa siis panostaa ja jättää noi pilipali vehkeet kauppaan.

”Väärät” vaipat etukäteen

Jokainen lapsi on yksilö ja kaikille sopii eri tavalla eri vaipat. Tätähän ei siis voi tietää etukäteen. Mä ostin jostain alesta ennen synnärille lähtöä Pamperseja kauheen kasan ja ne oli meillä ihan surkeita. Tuli yöllä läpi ja oli jotenkin väärän mallisia Danielille. Ostin sitten niitä pienimpiä Liberolta ja ne oli kuin tehty meille! Myös mun vaippakakku oli näitä ”oikeita” vaippoja, joten ootin, että päästiin isompaan kokoon, kun tiesin, että on kunnollisia vaippoja jo valmiiksi :P Tää on asia mikä selviää tosiaan vaan kokeilemalla. Meille löytyi tokalla siis oikea ja testattiin vielä muumejakin, mutta parhaat oli ja on nuo Liberot. Ei siis kannata liikaa hamstrata etukäteen näitäkään :)Mulla oli tässä listassa turhien puolella muutama juttu vielä… oon siis tässä vuoden varrella lisäillyt tänne aina, kun tullut mieleen. Alunperin sieltä löytyi ne tavalliset tuttipullot, mutta ne tosiaan alkoi kelpaamaan siinä 6kk+. Sitten oli nuo minipyyhkeet, koska en aluksi tajunnut niiden tarkoitusta, mietin vaan, että jopas on turhan oloisia minirättejä :D Ne on kuitenkin osoittautuneet hyviksi, joten siirsin ne toiselle puolelle listaa. Jokaisella perheellähän tällainenkin lista on varmasti erilainen! Se on se mihin tottuu ja miten opettelee asiat tekemään. Ja tosiaan kaikki lapset on yksilöitä, joten se mikä toimii toisella ei välttämättä toimi toisella. Mutta se minkä puolesta liputan eniten ja ihan kaikille ja IHAN ALUSTA on tuo kapalopussi! :) Kokeilkaa ainakin, näitä löytyy käytettynä ja varmasti saa myös sen oman myytyä, jos uutena ostaa ja jostain syystä ei toimikaan.


Listaanhan vois lisätä vaikka mitä! Nää nyt ehkä sellaisia perusjuttuja ja ihan vauvasta tarpeellisia. Voisin vaikka jossain kohtaa tehdä tän hetken top-tuotteet listauksen :) 

1 kommentti:

  1. Kiva listaus... Eksyin blogiisi ihan sattumalta ja voisin lisätä yhden meidän perheessä todella huippujutuksi nousseen asian: kaukalopussi! Miten helppo oli sujauttaa vauvalle vain pipo päähän (ja ehkä joku kauluri) ja pussihan on kaukalossa valmiina sitten koko ajan ja vauva sinne. Sit esim kaupassa tai kun autossa lämpeni, niin pussin vetskari auki. Ei ikinä mennyt hermo pukemishommissa, kun sisävaatteissa pystyi lähtemään liikenteeseen. :)

    VastaaPoista