keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Vaniljainen omenahillo ja syksysää

Sain tuossa sangollisen omenoita ja mietin, että mitähän ihmettä mä näille teen? No päätin kokeilla ekaa kertaa tehdä kunnon hilloa. Teen siis yleensä vaan sosetta, ilman sokeria jne. Nyt tein Danielille höyrytetyistä omenoista sosetta puuron päälle ja meille muille ihan hilloa. Fiksumpi bloggaaja olis ottanut kauniimmat kuvat ja vielä lopuksi väsännyt jonkun asetelman syksyn lehtien, omenoiden ja hillopurkkien kanssa, mutta mähän en ala hienostelemaan :D Eli siis kököt kännykkäkuvat, olkaa hyvä!


Ensin siis kuorin ja pilkoin omenat. Punnitsin tässä kohtaa kuoritut ja näitä oli n.2,5kg. Sitten pilkoin pieniksi kuutioiksi omenat isoon kattilaan. Toki ei tarvitsisi ihan noin pientä tehdä, mutta halusin jättää hilloon sattumia, joten siksi näin :) Perään heitin kaksi pilttipurkillista vettä ja annoin kiehua, kunnes oli pehmeää.


Samalla laitoin toiseen isoon kattilaan lasipurkit ja kannet kiehumaan ja mittailin sokerin. Pussin kyljessä olevassa ohjeessa oli 1kg, mutta mä laitoin n.500g ja silti musta tuntuu, että tuli makeeta!


Tässä kohtaa otin omenat pois liedeltä ja surautin vielä osan, hyvin suurpiirteisesti, sauvasekoittimella. Sitten sokeri joukkoon ja takaisin liedelle. Lisäsin sekaan tässä kohtaa kaksi vaniljatankoa. Kaavin ensin siemenet joukkoon ja sitten heitin vielä tangot perään.Tätä seosta keitin vielä n. 10-15min ja siirsin pois levyltä jäähtymään noin puoleksi tunniksi. Sitten nostelin kiehuvasta vedestä purkin kerrallaan ja täytin ne samantien hillolla ja laitoin kiinni. Vain muutaman sain tiiviisti, joten säilyvyys ei näissä siis ole sitä luokkaa, kuin kuuluisi. En tiedä miksi en niitä saanut kunnolla kiinni, vaikka kuinka taistelin. Helpompi varmaan, kun ei käyttäisi ”kierrätys” purkkeja, vaan ostaisi ihan uusia, kunnon säilöntäpurkkeja. No eipä mulla ole aikomusta tätä tehdä kaappeja täyteen :P


Melkoisen pieni satsi tästä tuli ja aikaa meni monta tuntia. Suurin osa ajasta siis tietysti kuorimiseen ja pilkkomiseen, itse hillo tuli nopeasti. Hyvää siitä ajankäytöstä huolimatta tuli ja toivottavasti menee kaupaksi! Jaoinkin tästä minisatsista kaikille purkin, niin pääsee testaamaan ;)


Mitäs muuta me ollaan puuhattu, kuin hilloa? No mehän saatiin se hiekkalaatikko! Ollaan siis leikitty joka päivä ulkona. Hiekan syöminen ja kivien imeskely on ihan parasta :DHiekkalaatikossa parasta on pohja ja kansi! Pystyy helposti siirtämään ja kansi suojaa roskilta ja naapureiden kissoilta. Oikein näppärä! Ihana pappis, kun meille tällaisen nikkaroi <3 Miljoona kertaa ihanampi ja kauniimpi, kuin ostettu hiekkalaatikko :)


Nyt alkaa olla kunnolla syksyinen sää ja lehtiä lentelee. Juuri kirosin mielessäni tänään, kun ulkona puuhasteltiin, että meillä ei itsellä ole puita, mutta naapureiden puut tiputtaa kaikki lehtensä meidän pihalle, jei :D Noh, josko sitä viikonloppuna olisi aikaa putsata rännit, haravoida ja ajaa nurmikko. Tälle viikonlopulle meillä ei onneksi ole mitään erityistä! Lauantaina on lasten myyjäiset meidän kyläkoululla, jossa käydään varmaan vaunuttelemassa ja sunnuntaina Danielin ekat kaverisynttärit Kaukajärvellä :) Tulee tarpeeseen aavistuksen rennompi viikonloppu, koska ensi viikko onkin juoksemista joka ikinen päivä. Ihanaa syksyä kaikille, nauttikaa ulkoilusta nyt, kun on kauniit kelit :)


2 kommenttia: