torstai 15. kesäkuuta 2017

Alkoholin käyttö lapsiperheessä - Onko se sallittua?

Näin kesän kynnyksellä tää on mun mielestä ajankohtainen aihe. Tää on myös arka aihe ja jokaisella perheellä on ne omat tavat toimia. Osalle on ihan selkeää, että lasten aikana on täysin nollatoleranssi. Osan mielestä taas on ok ottaa se muutama ruuan kanssa tai saunassa olut. Sitten on toki se ääripää, mutta siihen en ota kantaa. Nollatoleranssi tai kohtuukäyttö, se on jokaisen oma asia ja kumpikin päätös on oikea.

Mä haluan itse opettaa omille lapsilleni terveellistä suhtautumista alkoholiin. Sen ei kuulu olla tabu eikä sitä kuulu piilotella lapsilta. Itse oon kokenut alkoholin käyttöä ja sen sivuvaikutuksia ääripäistä toiseen, sitä en toki halua omille lapsilleni. Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua pelkäämään aikuista alkoholin takia. Omat rajat pitää tuntea ja lasten seurassa pysyä niissä rajoissa.


Mä en itse myöskään ole sen nollatoleranssin kannalla, ainakaan meidän perheessä. Jos vanhemmat ylipäätään alkoholia käyttävät, niin mun mielestä sitä ei tarvitse tehdä piilossa lapsilta. On erittäin ok juoda lasillinen viiniä ruuan kanssa tai siellä saunassa se olut. Voishan niihin toki liimailla etikettien päälle muumi tarroja? :D Jos ei sentään. Lapset kyllä ymmärtää varmasti, että kyseessä on aikuisten juomat ja sitten aikuisena voi itsekin maistaa. Näinhän niitä asioita opitaan :)

Vanhempien terveellä suhtautumisella alkoholiin ja ehkä osittain sen ”arkipäiväistämisellä”… no joo hyvin huono sana, haha! Tarkoitan lähinnä, että alkoholista ei tehdä suurta numeroa, vaan se viinipullo voi olla vaikka viikonlopun hienomman aterian kanssa katettuna pöytään. Tai siellä saunassa voi juoda pienen oluen, kun lapsella on oma juoma ja samalla kertoa, että tää on ok ja isompana myös saat samanmoisen lauteille. Tällä tavoin se on osana normaalia elämää eikä sitä pidetä ”pahana” ja opeteta lapselle, että hyi hyi, älä vaan missään nimessä koskaan maista… no mitä tekee näin opetettu lapsi heti, kun silmä välttää? Aivan.Meillä on siis oluet ja viinit tilanteen mukaan ruokapöydässä ja mun mielestä hyvä niin. Vielä näin pienten lasten kanssa se yksi pieni tölkki tai yksi lasillinen on hyvä määrä. Jos haluaa ottaa useamman, niin sitten vain toinen meistä ottaa. Ruokailutilanteiden lisäksi meillä ei kyllä taida montaa kertaa olla, että jompi kumpi olisi ottanut jonkun juoman ennen lasten yöunille laittoa. Kumoanko mä edelliset lauseeni nyt tällä? :D En kumoa. Jos päivällä on otettu ruuan kanssa viiniä ja toisen on tarkoitus ottaa vaikka useampi olut ystävien kanssa saunoen, niin silloin luonnollisesti toinen ei ota. 

Sitäkään ajatusta, että yksi ajokuntoinen aikuinen riittää, en täysin allekirjoita. Siitäkään huolimatta mun mielestä ei kuulu ryyppäämällä ryypätä päivällä lasten kanssa. Ihmisen käytös muuttuu kuitenkin melkoisesti humalatilan kasvaessa ja lempeäkin tyyppi voi vaikuttaa lasten silmään uhkaavalta ja pelottavalta. Yksi tai kaksi juomaa riittää lasten silmien edessä ja isompia määriä sitten, kun lapset nukkuvat ja silloin riittää se, että toinen vanhemmista on täysin selvä tai ruuan yhteydessä päivällä ottanut sen pienen lasin viiniä.


Me suomalaiset taidetaan olla niitä harvoja, jotka tästäkin asiasta tekee ongelman. Esimerkiksi muualla Euroopassa on aivan normaalia pitää se viinipullo ruokapöydässä ja se kuuluu siihen ruuan yhteyteen, päivittäin. Täällä meillä sitä taas kauhistellaan. Auta armias, jos menette koko perheen kesken ravintolaan syömään ja vanhemmat tilaavat sen 12cl punaviiniä pihvin kanssa, heti lasu! Meillä täällä toki alkoholi on suurempi ongelma. Osittain ehkä sen liiallisen säätelyn vuoksi? Aina pitää kapinoida :P No johtui mistä johtui, mutta ryyppäämistä ja lasten altistamista alkoholin väärinkäytölle en suvaitse. Asiallinen ja terveellinen tapa käyttää alkoholia on erittäin ok ja näin lapsetkin saavat esimerkin järkevästä kohtuukäytöstä. Meillä mennään tällä kasvatustavalla, ”muutaman” vuoden päästähän sen sitten näkee, että millainen suhtautuminen meidän lapsilla on alkoholiin täysi-ikäisenä, haha!


Mites muilla? Onko teidän mielestä ok juoda lasi viiniä ruuan kanssa vai ehdottomasti ei? :)


Kuvituksena meidän viime päivien puuhasteluja, vaikka eivät liity aiheeseen :)

8 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä, että 1 annos alkoholia lasten läsnäollessa on täysin ok, ehkä jopa 2. Lasten ei kuitenkaan koskaan tulisi joutua näkemään/kokemaan vanhempiaan humalassa tai edes siinä "iloisessa huppelissa". Olen myös eri mieltä siitä, että "järkevän alkoholinkäytön" näkeminen tukisi lasten kasvamista alkon käyttäjiksi paremmin kuin absolutismi (kunhan absolutismiin ei liity jyrkkää uskonnollisuutta tai vastaavaa). En ole koskaan nähnyt tutkimusta, jonka mukaan kohtuukäytöllä olisi mitään kasvatuksellisia etuja absolutismiin nähden. Pikemminkin voisin nähdä sen positiivisempana, koska se estää ne tilanteet, joissa vanhempi kokee juoneensa kohtuudella, mutta lapsen kokemus on aivan toisenlainen.

  Sitten toisaalta taas näkee aivan tarpeetonta tuomitsemista vanhempien (erityisesti äitien) juomisesta silloin kun lapset ovat hoidossa muualla. Joo, Suomessa on paljon alkoholi-ongelmia, mutta jos joku juo vaikka 6 annosta illan aikana pari kertaa vuodessa, kun lapset ovat turvallisessa hoidossa, niin se ei ole merkki ongelmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :)

   Ja juu en ole minäkään tutkimusta koskaan aiheesta nähnyt. Näin vain itse järkeilisin asian ja täysin oma mielipiteeni. Tuota, että vanhempi kokee juoneensa kohtuudella, mutta lapsi kokee sen eri tavalla, niin olen samaa mieltä! Se on hyvin häilyvä se raja ja lapsen kokemasta ei pysty varmuudella sanomaan. Meillä ainakin tämä kohtuukäyttö tarkoittaa juurikin sitä yhtä tai jossain tilanteissa maksimissaan kahta. Näitäkään ei ainakaan meillä juoda nopeasti yhteen putkeen, joten en usko, että tuollaista tilannetta koskaan tulisi. Silti ymmärrän pointtisi oikein hyvin! :)

   Ja tästä olen aivan samaa mieltä! Se on valitettavan yleistä, että sitten, kun se äiti pääsee kerran tai kaksi vuodessa ottamaan useamman ja vähän tuulettumaan, niin se tuomitaan samantien, "Huono äiti, kun ryyppääminen on tärkeämpää kuin lapset". Todella harmillista.... kuitenkin ihmisiä ollaan kaikki ja kaikki ansaitsevat sen tuulettumisen välillä :)

   Poista
  2. Joo, en missään nimessä saanut sitä kuvaa että teillä juotaisiin lasten nähden "liikaa" :) Ajattelin oikeastaan omaa historiaani asiassa-
   itse olen joutunut näitä miettimään esim ensimmäisinä lapsellisina jouluina, kun pitkän ajan kuluessa saattoi mennä vähän vahingossa se kolmekin annosta, ja totesin että mun täytyy tehdä itselleni selvät rajat, jos lapset on paikalla.

   Poista
  3. Se on ihan totta, että varsinkin aluksi vaatii totuttelua ja niitä tiukkoja rajoja itselle, kun aikaisemmin ei ole tarvinnut samalla tavalla miettiä, että montako juomaa juo :)
   Ja siis juu en ajatellutkaan, että kommettisi olisi sitä tarkoittanut. Tosiaan se raja on niin häilyvä, että selkeämpi tuo "kappalerajoitus" ennemmin, kuin se oma olo :D

   Poista
 2. Täältä löytyy ainakin yks täysin samaa mieltä oleva! :) Meidän perheessä alkoholi ei ole kirosana, eikä asia mitä tarvis "piilotella". Viikonloppuisin saatetaan ottaa 1-2 olutta, mutta jos jompikumpi ottaa enemmän niin toinen ei juo välttämättä sitä yhtäkään. Omasta mielestä tämä juuri on se ainoa "kultainen keskitie", jos tähän aiheeseen sellaista voi edes mitenkään määrittää :-D

  Omasta mielestäni lapsien on ehkä jopa hyvä nähdä juuri tätä ns. fiksua alkoholinkäyttöä jossain määrin, ettei sitten isompana olla ihan pää pyörryksissä kun ekan kalja-/viinipullon näkee.
  Kivaa kesää teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu se on ihan totta ja juuri se ajatus, että lapset näkevät kuinka alkoholia "kuuluu käyttää", niin eivät sitten ole ihmeissään isompana :D

   Oikein kivaa kesää myös sinne! :)

   Poista
 3. Olen itse alkoholistiperheen lapsi ja tiedän tasan tarkkaan miltä lapsesta tuntuu pelätä viikonloppuja ja juhlapyhiä,kun tietää ,että kotona on meininkiä kuin villissä lännessä. Turvattomuus ja pelko olivat läsnä aina lapsuudessa.
  Minulla on nyt 3 teiniä,joiden kanssa olen halunnut tehdä tämän päihdekasvatulsenn juuri näin,että näkevät miten ihminen käyttää alkoholia,ei niin että ihminen on alkoholin orja. Meillä juodaan lasi tai pari viiniä ruuan kanssa,itse en saunajuomia harrasta,sillä en pidä oluesta enkä siideristä. Humalassa eivät ole meitä ole nähneet koskaan. Itse kyllä humalassa ole ollutkaan yli 20 vuoteen,sillä en ole koskaan pitänyt siitä olotilasta ja varsinkaan krapulat eivät minun juttu.
  Lasten kanssa olemme päihteistä puhuneet avoimesti ja he ovat kaikki sitä mieltä juuri nyt,että "kännääminen on ääliöiden hommaa" . Kaveripiiriäni suhtautuu päihteisiin negatiivisesti. 16-vuotias tyttäreni sanoi,että vain yksi hänen luokkalaisista on ollut humalassa ja hän on nähnyt pari kertaa junassa Halosen ja se näytti typerälle,ettei mieli ottaa opiksi. Tiedän,että tulevat kokeilemaan jossain vaiheessa,mutta mitä myöhemmin sen parempi.Ja kotiin voi aina tulla,sitä,olen korostanut. Ja pitää tulla. Soittaa äiti hakemaan,vaikka mikä olisi.
  Sanoisin ,että nyt murkkujen kanssa todenteolla vanhemmuutta testataan ja meidän arvomaailma asetetaan mittarin.
  Mutta minusta teidän linja oikean suuntainen,semmoinen maalaisjärkinen.Pitäkää se.
  -Sanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti kommentista! :) <3

   Tosi hyviä pointteja! Ja tuohon tilanteeseen toivon itsekin pääseväni, että lapset ovat sitten isompina sitä mieltä humalaisista, että on ihan hölmöä hommaa. Toivottavasti tällä linjalla päästään myös siihen! :)

   Meillä on myös ollut kotona aikoinaan tuo linja, että kotiin voi aina tulla ja pitää soittaa jne. Todella avoin ilmapiiri eikä ole tarvinnut pelätä vastaanottoa. Ehkä siksi en koskaan alaikäisenä juonut salaa alkoholia itse, kun se ei olisi ollut "kapinoimista" pahimmassa murkkuiässä, haha :D Tai jotenkin näin muistelen sen järkeilleeni siinä kohtaa. Tuota murkkuikää omien lasten kohdalla odotan "kauhulla", koska osaan kuvitella, että siinä kohtaa se vanhemmuus tosiaan on testissä, kuten sanoitkin.

   Kiitos vielä, että jaoit omat kokemuksesi aiheesta! Hyvillä mielin siis jatketaan näin :)

   Kivaa kesän jatkoa sinne!

   Poista